Caravan & banden

Op vakantie gaan doen we maar al te graag. De banden van uw caravan en vouwwagen moeten daarvoor in optima forma zijn. Veel gehoord is dat het profiel nog ruim voldoende is en dat men onderweg toch een klapband krijgt.

Reden hiervoor….ouderdom. De banden zijn misschien wel het meest besproken onderdeel van de caravan. Weet U wanneer U Uw band moet vervangen? En hoeveel (lucht) bar er in de band nodig is?

Wanneer vervangen?

Jarenlang, is voor caravanbanden een vervangingsinterval van ZES(6)JAAR geadviseerd. Vanwege voortschrijdend inzicht (nieuwe productiemethoden van banden) is het advies inmiddels aangepast. Het advies is nu: ga niet op basis van alleen de leeftijd vervangen, maar laat de banden NA hun ZESDE gebruiksjaar periodiek door een bandenspecialist extra intensief op schade door veroudering controleren. Omdat onzichtbare (ouderdoms-)schade nooit uit te sluiten is, is preventieve vervanging na 6 jaar aan te raden. Uiteraard is vervanging wanneer de minimale profieldiepte van 1,6 mm bereikt is wettelijk verplicht.

Let op:  sommige verzekeringsmaatschappijen eisen bij de caravanverzekering  dat ze na 6 jaar moeten worden vervangen. 

Bandenspanning:

Te weinig lucht vermindert dat draagvermogen, te veel gaat ten koste van het comfort. De vuistregel is voor doorsnee caravanbanden 3 Bar. Bij reinforced- en c-banden is dat 3,5 tot 5 bar. De bandenindustrie adviseert vanaf 4,5 bar overigens versterkte (stalen) ventielen te gebruiken.

Bron:ANWB

 

Wilt U de juiste BANDENSPANNING van Uw auto weten?

Kijk regelmatig op deze pagina ,
voor actie's-aanbiedingen en /of tips.
Wij gebruiken cookies om onze website optimaal te laten functioneren. Als U cookies accepteert gaat U hiermee akkoord. View more
Prima
Liever niet